Лаос и Виетнам - новото лице на Индокитай

цени от
3 899.00 лв.
Дестинация
Виетнам

Маршрут
Виетнам, Лаос

Продължителност
11 дни

Транспорт
самолет

Изпрати запитване

23.02.2019 – 05.03.2019
 
11 дни /  9 нощувки

Ранни записвания до 30.09.2018 :
Цена  3899 лева за възрастен

Стандартна цена след 30.09.2018


Цена: 4080 лева за възрастен
             3830 лева за дете до 11,99 г.


МАРШРУТ: СОФИЯ – ДОХА – БАНГКОК - ЛУАНГ ПРАБАНГ  – ХАНОЙ – ХАЛОНГ БЕЙ – ДАНАНГ – ХОЙ АН – ХЮЕ – ХО ШИ МИН – ДЕЛТАТА НА МЕКОНГ – ХО ШИ МИН – ДОХА - СОФИЯ
 

Ден 01/  23.02.2019: Среща на летището в София за отпътуване в 12:25 ч. с Катарските Авиолинии през Доха до Бангкок.
QR 228 O 23FEB 1 SOFDOH HK1         1225 1815  
QR 830 O 23FEB 1 DOHBKK HK1         2010 0655+1
 
Ден 02/24.02.2019: Пристигане в Луанг Прабанг, Лаос  (-, -, Вечеря) сутрин
 
Отпътуваме от Бангкок в 10:20 ч. с полет на Лаоските Авиолинии QV 634 BKKLPQ 1020 1220 и пристигаме на летището в Луанг Прабанг в 12:20 ч. Ще бъдем посрещнати на летището от екскурзовода на партниращата тур агенция, за да се отправим на обиколка из забележителностите на града.
 
Луанг Прабанг е  малък град, сякаш излязъл от приказките, разположен на реките Меконг и Нам Хан, в красива планинска местност.  На езика на лао името му означава „Кралският град на Златния Буда”.
Бившата столица на Лаос е вписана в листата за културно и историческо наследство на ЮНЕСКО. Днес Луанг Прабанг е малко красиво градче, в което в хармония съжителстват добре запазени колониални сгради и шедьоври на традиционната лаоска архитектура.
 

Нашият тур ще започне с посещение на храмовете Ват Висун , Тхат Макмо и Ват Ахам - бившата резиденция на главата на лаоските будисти.
Ще посетим и храмът Ват Май - най–големият храм, построен за кралете на Лаос и техните семейства и използван от тях до 1875 г.
Ще изкачим 328-те стъпала нагоре към върха на планината Пхуси, за да се насладим на свещената блестяща  Ват Камси ступа, както и на красивия изглед на залеза на слънцето над река Меконг.
 
Вечерта ще се разходим на оживения уличен нощен пазар, където посетителите могат да изпробват изкуството на уличната търговия и да спазарят изгодни тъкани и дърворезби.
 
Вечеря.
Нощувка в Луанг Прабанг.
Ден 03/25.02.2019: Луанг Прабанг – Пещерите Пак Оу  (Закуска, -, Вечеря)
Ще се събудим преди зазоряване, за да излезем на главната улица на Луанг Прабанг и да видим невероятно шествие. С издигането на слънцето на хоризонта дълги редици от повече от 200 монаси, загърнати в оранжево-шафрановите роби,  се събират и подреждат в мълчаливо очакване на дарове от жителите на града. Тази процесия е уникална за Лаос – тук живее единствената будистка нация, която спазва традицията. Оттам ще се отправим на разходка из близкия утринен пазар.
Ще се върнем за закуска в хотела, като след това ще посетим най-старият храм Ват Сене - наричан още „Храма на 100 000 съкровища”, един от най-красивите храмове в Луанг Прабанг, украсен в охра и блестящо злато, а също и великолепният манастир Ват Ксиенг Тхонг. Манастирът е построен още през 1560 г. от лаоския крал Сетхатхират. Покрит е със златни декорации. Впечатляваща е огромната погребална зала, цялата украсена с изображения на битките между Рама и заловения цар на демоните Равана, който отвлича годеницата му Сита. Лаосците също имат своя версия на "Рамаяна" и много обичат да рисуват сцени от нея. До входа пък е погребалната колесница, с която са откарали краля Сисаванг Вонг до камерата за кремация.

 

 

 
На 25 км от Луанг Прабанг се намират  свещените пещери Пак Оу, там където се сливат реките Нам Оу и Меконг. Вземаме круизно корабче и се отправяме по горното течение на река Меконг, сред градини и гъста растителност към Пещерите на хилядите Буди - Пак Оу.
Когато пътя на реката започне да се стеснява и скалите буквално надвиснат над лодката ще стигнем до началната точка на пътуването ни. Следва изкачване към входа на свещенните пещери Пак Оу. Най-древното известно племе тук, някъде в недрата на праисторическата ера, наречено "фи", е извършвало тук своите ритуали в чест на духа на природата, който се смятало, че живее вътре. Когато през VIII в. тук идват "лао", те вече са завършени будисти. Решават, че тъй и тъй пещерата е свещено място, и заселват в нея Буда Още до появата на будизма, в двете карстови пещери в подножието на хълма местните жители ходели да се покланят на духовете. В двете пещери  се съхраняват повече от 4000 статуи на Буда, събирани през вековете от местното население, като Буда е изобразяван в най-различни пози – проповед, покой, медитация и др. Размерите на статуите варират от 10 см до 3 метра. Всяко местно семейство, което отива до там на поклонение, оставя своя статуя на Буда.
На връщане ще спрем е селото  Бан Ксанг Кхонг, за да ни разкрият тайната на направата на  традиционната хартия Sa.
Вечеря.
Нощувка в Луанг Прабанг.
Ден 04/26.02.2019: Луан Прабанг - Ханой (Закуска, - , Вечеря)
Закуска в хотела.
Посещение на Националния музей, разположен в Кралския дворец построен през 1904 год. В него е разположена интересна колекция от предмети, принадлежащи на Кралското семейство, както и високата 83 см златна статуя на Фра Банг –символ на кралството Лансанг от XIII век. 
После се отправяме към известното село Бан Фаном – оттук са дошли известните в цялата страна майстори на шапки, одеяла и художествен текстил. Последната минута преди отпътуването си от Лаос ще прекараме в пазаруване.
Трансфер до летището в Луанг Прабанг за полет QV 313 LPQHAN 1710 1830 до Ханой – градът на езерата, парковете и сградите във френски стил.
Кацане на летище Ной Бай Интернешънъл в Ханой - столицата на Виетнам, буквално означава „град между две реки”. Той е втори по големина град, след Сайгон.  Градът е красив, пълен със зеленина и прекрасна френска колониална архитектура. Атмосфертата на града може да се усети на стария площад сред древни храмове и монументи; както и на традиционните куклени представления, музикални и танцови изпълнения и концерти. Ханой се слави с отлични ресторанти, сервиращи виетнамска, западна и друга азиатска кухни.
Посрещане от партниращата виетнамска агенция и трансфер до хотела.
Настаняване в хотела.
Вечеря.
Нощувка в Ханой.
Ден 05/ 27.02.2019: Ханой (Закуска, - , Вечеря)
След закуска в хотела се отправяме на целодневен тур, в който ще видим: площад Ba Dinh, на който се намира мавзолеят Хо Ши Мин – ще разгледаме мавзолея отвън, както и къщата на Хо Ши Мин; Храма на литературата, който подслонява първият Имперски университет на Виетнам - построен през 1070 г. от император Лай Тан Тонг, който го е посветил на учените и писателите; сградата на Операта - построена през 1911 г. за 900 зрители; Етнографският музей (Затворен в понеделник), улица Hang Giay, подходящо място за избор на подаръци и сувенири; Храмът Нгок Сон  – разположен на малко кокетно островче в езерото Хоан Кием ( Езерото на завръщането на меча), до което ще ни отведе емблематичен червен мост. Стара легенда разказва, че през 15в., Господ изпратил на император Ле Тай То магически меч, с който да прогони китайците от Виетнам. След войната, гигантска костенурка грабнала меча и се гмурнала в дълбините, за да върне меча на неговите божествени собственици. От тук произхожда и името „Езерото на завръщането на меча”. Виетнамците вярват, че всеки, който види вълшебното животно във водата, ще стане успешен и проспериращ.
Едночасова разходка с рикша-велосипед из тесните улички на старата част на Ханой.
Вечеря.
Нощувка в Ханой.
Ден 06/  28.02.2019: Ханой –  Круиз в  залива Халонг: 170 km ( закуска в хотела, обяд с пресен улов на джонката, вечеря)
След закуска в хотела се отправяме към залива Халонг Бей - изключително красив залив -  едно от седемте природни чудеса на света, под егидата на Юнеско от 1994г., за да се качим на традиционен дървен кораб /т.нар. джонка /, на близкото пристанище, за 4-часов круиз из приказния Халонг Бей.
Обяд с пресен морски улов на борда на корабчето-джонка.

Ще  посетим уникално красиви пещери и ще разгледаме изключително причудливите и красиви по форма малки островчета, всяко от които е именувано според формата си. Някои от островите са дом на цели плаваща селища на местни рибари, а прекрасната природа и плитките лазурни води на кроткото море галят погледа и предлагат спокойствие и отмора.
Ще разгледаме вечерния пазар.
Вечеря.
Нощувка в Халонг.
Ден 07/01.03.2019: Ханой – Дананг – Хой Ан (Закуска, - , Вечеря)
След закуска в хотела, трансфер до летището в Ханой за едночасов полет до Дананг. От летището в Дананг ще ни трансферират до Хой Ан.

 
Градът е известен като архитектурен и културен център, разположен на двата бряга на река Ту Бон. Очарователните улици са изпълнени с десетки магазини, бутици, художествени галерии и прекрасни сгради.
В сърцето на малкото крайбрежно градче се намира едно архитектурно съкровище, което е илюстрация както за симбиозата от японско, китайско, европейско и виетнамско влияние, така и за славните дни, които селището преживява през 16 век. По онова време река Ту Бон е пълна с търговските кораби на различни народи, а пристанището Фай Фо играе важна роля в търговията по море. Европейските кораби доставят оръжие, сяра и олово, и заминават, натоварени с коприна, порцелан, екзотични масла и подправки от Далечния Изток.
Ще разгледаме Японския и Китайския квартал, където ще посетим  храмове, пагоди, обществени сгради, традиционни магазини, местни пазари и други забележителности ще наблюдаваме ежедневни дейности, занаятчии по време на работа.
Вечеря.
Нощувка в Хой Ан.
Ден 08/ 02.03.2019: Хой Ан – Дананг – Хюе (Закуска, - , Вечеря)
След закуска в хотела, отпътуваме за древната имперска столица на династията Нгуен - Хюе, като ще направим стоп в Дананг – най-развитото пристанище, разположено на брега на Южнокитайско море.
Тук ще посетим Музеят Шам - ще видим експонати от глинени и каменни скулптури от 7-15 век - олтари, образите на Брахма, Шива и Вишну. Шами са били будисти, но в допълнение към хиндуиското влияние, в скулптурите може да се забележат както кхмерски, така и виетнамските елементи.
И още: Селището Нон Нуок, което има двеста годишна история в сферата на изящното изкуство и се намира в подножието на Мраморните планини.
Продължаваме към Хюе., където ще разгледаме Кралската цитадела, изградена през 1804г., на място, съобразено с геомагнитните земни полета; мавзолеят на крал Минх Манг и Пагодата Тиен Му - един от най-старите разработени мавзолеи на крал Ту Дук (управлявал 1848-1883) и крал Каи Дин (управлявал1916- 1925). Паметниците, проектирани от самите крале приживе, са били използвани също и като места за честване на празниците
Круиз по Парфюмената или Ароматната река.
Вечеря.
Нощувка в Хюе
Ден 09/ 03.03.2019: Хюе  - Хо Ши Мин (Закуска, - , Вечеря)
Закуска в хотела.
Трансфер до летището за сутрешен полет до Хо Ши Мин. Посрещане на летище Tan Son Nhat от партниращата виетнамска агенция и трансфер до хотела.
Следобед ще разгледаме забележителностите на град Хо Ши Мин (по-рано наричан Сайгон). Ще посетим Историческия музей (затворен в понеделник), Двореца на обединението (бившия президентски дворец), Централната поща и след това ще направим кратка разходка по търговската улица Dong Khoi (бивша Rue Catinat) от катедралата копие на Нотр Дам (която ще разгледаме отвън т.к се  извършва реконструкция на сградата ) до Градския театър.
Катедралата е построена в периода 1863-1880г., от френските колонизатори, тя представлява едно от чудесата на Хо Ши Мин. Изградена изцяло с материали, внесени от Франция.
Отправяме се до оживения Cho Lon (Chinatown). Посещение на храма Тиен Хау, посветен на Небесната покровителка на търговците и моряците, потънал в дълбока религиозна тишина. 
 
Вечерта круиз по река Сайгон с включена вечеря.
Нощувка в Хо Ши Мин.
 
Ден 10/ 04.03.2019: Хо Ши Мин – Ми То – Хо Ши Мин (Закуска, Обяд, Вечеря)
Закуска в хотела.
Отправяме се на двучасово пътуване на 75 км. от  Хо Ши Мин през живописни оризови плантации, овощни градини и малки селца, които ще ни отведат до Ми То  – първият оживен град по делтата на Меконг – това е азиатската Лета на забравата и възкресението.
Екскурзията продължаваме  на лодка из делтата на река Меконг, минаваща през Китай, Мианмар, Тайланд, Лаос, Камбоджа и Виетнам .
Ще спрем на някои от островчетата, за да посетим домовете на хората от провинция Бен Тре и овощни градини, където можем да опитаме сезонни плодове от Южен Виетнам - ананаси, диня или кралски банани, натурален пчелен мед, пчелен прашец и сладко, както и да се насладим на фолклорни южновиетнамски песни.
 
За повече настроение ще се повозим на конска каруца из малките селски улички, а с китайска плоскодънна лодка – sampan – ще преминем през сенчести поточета заобиколени от кокосови дървета.
 
За обяд ще бъде сервиран известен местен виетнамски специалитет от Меконг.
 
Връщаме се в Хо Ши Мин.
Вечеря.
Нощувка в хотела.
 
Ден 11/  05.03.2019: Хо Ши Мин – отпътуване ( Закуска)
 
Закуска в хотела.
 
Трансфер до летището в Хо Ши Мин за полет в 08:55 ч. до София.
3  QR 973 N 05MAR 4 SGNDOH HK1         0855 1335  
4  QR 225 N 05MAR 5 DOHSOF HK1         1645 2115  
 
 Пристигаме в София в 21:15 часа.
*****
Хотели по програмата:
 
-Luang Prabang (2N) : Chitchareun Muangluang Hotel (3*/Standard room) : http://www.cm-hotel.com
-Hanoi (2N) : La Dolce Vita Hotel (3*/Superior) http://www.ladolcevita-hotel.com/ or Anise Hotel (3*/Superior) www.anisehotel.com
-Halong Bay (1N) : Mithrin Halong Hotel (4*/Superior) http://mithrinhalong.com/
-Hoi An (1N) : Lotus Hoi An Hotel (3*/Superior) http://www.hoianlotushotel.com/ or Hoi An Lantern Hotel (3*/Standard) : http://hoianlanternhotel.com/
-Hue (1N) : Midtown Hue Hotel (4*/Deluxe city view) : http://midtownhotelhue.com or Gold Hotel Hue (4*/ROH) https://www.goldhotelhue.com/
-Ho Chi Minh City (2N): Le Duy Hotel (3*/Deluxe) http://leduyhotel.vn/ or Saigon Hotel (3*/Superior) http://www.saigonhotel.com.vn/
 
Цената включва:
- Самолетен билет на Qatar Airways с включени летищни такси:
 София –Доха - Бангкок/ Хо Ши Мин – Доха – София
- Самолетен билет Бангкок -Луанг Прабанг, с включени летищни такси
- Самолетен билет с включени летищни такси Луанг Прабаг – Ханой, с включени летищни такси
- Самолетни билети с включени летищни такси Ханой-Дананг/ Хюе – Хо Ши Мин, с включени летищни такси
- Настаняване в хотелите по програмата както следва:
2нощувки в Луанг Прабанг, Лаос с включени закуски
2нощувки в Ханой, с включени закуски
1нощувка в Халонг Бей, с включена закуска
1нощувка в Хой Ан, с включена закуска
1нощувка в Хюе, с включена закуска
2нощувки в Хо Ши Мин, с включени закуски
 
-Хранения включени по програмата както следва:
1 обяд с пресен улов на джонка в Халонг Бей
1 обяд с известен местен виетнамски специалитет от Меконг
9 вечери ( без включени напитки)
 
- 2 бутилки минерална вода на човек, всеки ден при туровете
- Трансфери с климатизиран автобус по програмата
- Екскурзовод на английски език от партниращата виетнамска агенция
- Водач от агенцията
- Входни такси за всички посещавани обекти по програмата
- Необходимите документи-писма за получаване на виза на летището
- Медицинска застраховка с покритие  30 000 EUR
 
Цената не включва:
 
- Електронна виза за Виетнам USD 25
- Виза за Лаос – USD 35 (издава се на място на летището) - плаща се на място
- Транзитна виза за Тайланд ( Транзитната виза е валидна 3 месеца и дава право на не повече от 48 часа престой в страната.) Цената на Транзитната виза е EUR 25  за всяко влизане, но не повече от три.
- Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.
 
-Доплащане 138 лева при  група от 15 до 19 човека.
 
-Доплащане за единично настаняване – 420 лева ( при група от минимум 20 човека).
 
- Такса екскурзоводско и шофьорско обслужване по време на обиколките  – USD 5 на ден
- Хранения не включени по програмата.
- Напитки по време на храненията включени в програмата
- Лични разходи
 
Необходими документи:
 • задграничен паспорт с минимум 6 месеца валидност от датата на връщане;
 • При записване: цветно сканирано копие на личната карта и паспорта, който да е с валидност минимум 6 месеца след датата на връщане (след 05.03.2019) и да има 8 свободни страници;
 • лични данни, необходими за входно-изходните визи;
 • 5 цветни фотографии, направени не повече отпреди 1 год. – на светъл фон, лице снимано фронтално, с открита глава, без тъмни очила:
 • за Виетнам: 4 х 6 см – 2 бр.,
 • за Лаос: 2.5 х 3 см – 2 бр.,
 • за Тайланд: 3.5 х 4.5 см – 1 бр.,
 • Непълнолетни, пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено родителско разрешение;
 • Няма изискване за задължително ваксиниране преди влизане в страните, нито специфични медицински и здравни изисквания в дестинациите по програмата.
Условия за записване и начини на плащане
 • Депозит: 1500 лв. Втора вноска до 21.12.2018 г.
 • Окончателно доплащане до  22.01.2019 г.
 
Забележки:
 
Внимание: Цената е валидна при минимум 20 човека. При група между 15 – 19 човека, доплащане от 138 лева на човек.
 
За полетите между Тайланд и Лаос/ Лаос и Виетнам и за вътрешните полети във Виетнам, лимитът за багажа е 20 кг. за голям багаж и 7 кг. за ръчен багаж. Ръчният багаж за полета на Lao Airlines трябва да е с размери: (30 cm x 60 cm x 18 cm)
http://www.laoairlines.com/?contentkey=pages&id=22
 
За международните полети на Qatar Airways София-Доха-Бангкок/ Хо Ши Мин – Доха - София  лимитът е съответно  30кг. за голям багаж и 7 кг. за ръчен багаж.
 • Пакетната цена е калкулирана по курс 1,70 BGN = 1 USD и 1,96 BGN = 1 EUR. При промяна на обменния валутен курс с повече от 0,05 BGN в периода до началото на туристическото пътуване, Тур Операторът си запазва правото за прекалкулиране на основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.
 • Агенцията си запазва правото за промени в програмата при промяна в полетното разписание или смяна на авиокомпанията.
 • По програмата всички времена са местни!
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.
 • Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за Tуризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. Застраховките Помощ при пътуване в чужбина и Отмяна на пътуване се сключват с „ЗД ЕВРОИНС АД” или Мондиал Асистанс.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100001344/22.12.2017 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43
*****
Официални празници
 
Виетнам : 1 януари (Нова Година), Тет (Виетнамската Нова Година, края на януари и началото на февруари), 30 април (Ден на освобождението на Сайгон и обединението на Виетнам през 1975 г.), 1 май (Международен ден на труда), 2 септември (Ден на независимостта и създаването на Социалистическа република Виетнам)
 
Лаос : 1 януари (Нова Година), 8 март ( Международен ден на жената), 14-16 април Лаоска Нова Година, 1 май (Международен ден на труда), 20 юли, 14 октомври Boat Racing Festival, 11 ноември That Luang Festival, 2 декември Национален ден на Лаос
Информация за Лаос:
Столица: Виентян
С какви пари: Кип
Часова зона: +5, няма лятно часово време
На какъв език: Официалният език е лао. Като цяло младите владеят поне елементарен английски. Френският е по-популярен сред възрастното население.
Най-добро време: Най-доброто време е от ноември до февруари, когато вали най-малко и не е така горещо. Това е и сезонът, в който се организират всички по-важни фестивали и празненства. За северните планински части месеците март-май също са подходящи. По това време избягвайте южните части, където температурите надвишават 40 градуса.
Пазаруване: Повечето магазини затварят в 16 часа, а частните - в 19 часа. Неделя е почивен ден. Разгледайте ръчно изработената коприна.
Щепсели и контакти: Препоръчително е да имате универсален туристически накрайник.
Как да останем здрави: Пийте единствено бутилирана вода. Пазете се от комарите, пренасящи малария.
Религия: Предимно будисти. В храмовете и домовете не се влиза с обувки.
 

Изпрати запитване за офертата

Полетата със * са задължителни!

С изпращането на запитване Вие се съгласявате да предоставите личните си данни с цел обработката му. Прочетете повече за личните данни