Офертата не е активна!

Магията на ​Индия - екскурзия през септември

цени от
3 264.00 лв.
Маршрут
Индия

Дестинация
Индия

Продължителност
10 дни

Транспорт
самолет

 
Индия – символът на вечната любов Тадж Махал, крепостите на Раджастан и еротичните храмове на Кама Сутра в Каджурахо

„Никой не си тръгва от Индия завинаги!“
Маршрут: София – Доха – Делхи – Джанси – Орча -  Каджурахо - Агра –  Джайпур - Делхи – Доха – София
Период на пътуване:
09.09.2020 - 18.09. 2020

10 дни/ 8 нощувки

Цена възрастен при двойно настаняване: 3264 лева

П Р О Г Р А М А

Ден 01/ 09.09.2020 София – Делхи
Отпътуваме от международното летище в София, Терминал 2 с полет на Qatar Airways в 13:00 часа. по маршрут София – Доха – Делхи. Пристигаме в Доха в 17:40 часа. Отпътуваме за Делхи в 19:40 ч.
Ден 02/ 10.09.2020: Делхи – градът сътворен от хаоса ( закуска, - , вечеря)
Пристигаме на международното летище в Делхи сутринта на 10.09.2020 г. в 01:55 ч. След като получим електронната виза, ще бъдем посрещнати от представител на партньорската индийска агенция на летището за трансфер до Pride Plaza Hotel или подобен.
След кратка почивка и закуска се отправяме към Стария град на Делхи, за да видим отблизо: Джама Масжид - най-голямата джамия в Индия с две 40-метрови минарета

и да се разходим с рикша из Чандни Чоук – най-оживеният пазар в Индия, като разбира ще имаме достатъчно време, за шопинг терапия.
Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка.
Ден 03/ 11.09.2020: Делхи ( закуска, - , вечеря)
След закуска ще посетим изключителния храм Акшардам – осмото чудо на света - храмът на изкуството, ценностите и вярата. Акшардам е построен само за 5 години.
Удивляващи са желанието и силата на 11 000-те  доброволци участвали в построяването на величествената сграда. Художници, занаятчии, работници, всички те посветили общо 300 милиона часа, отдадени на работата си, вярата си и най важното – общата цел – построяването на храма. За построяването били използвани 12 000 тона бял мрамор ( в хинду религията символ на чистота и вечния мир) и розов камък (символ на разцвета), донесен от Раджастан. Любопитно е, че за строежа на основната сграда на храма не е използвано никакво желязо. Големите плочи били носени за ръчна изработка в градове, които са на около 500-600 километра от Делхи. След като били издялани по пределен начин те били връщани в Делхи и сглобявани като пъзел. Храмът е висок 40 метра, дълъг е 96м, а е широк 84м. Впечатляващи размери, който са вкарали Акшардам в Книгата на Гинес като най-големият Хиндуистки храм на Земята.

Днес ще посетим и Гробницата на Хумаюн – паметник на световното културно наследство от XVI в., намираща се сред прекрасен парк. Това е гробницата на могулския император Хумаюн, построена през 1562 г. по поръчка на неговата съпруга и по план на персийски архитект. Тя е първата гробница-градина на Индийския субконтинент, както и първата постройка, която използва червен пясъчник в такъв мащаб. Освен това е и първата голяма постройка на могулите в града, като някои я определят за предшественик или прототип на Тадж Махал. Заедно с гробницата на Хумаюн, в комплекса се намират още редица друг и по-малки паметници.

Радж Гхат–мемориал, издигнат в чест на “бащата на индийската нация” Махатма Ганди. В Ню Делхи ще посетим: Вратата на Индия–впечатляваща 42-метрова арка, издигната в памет на повече от 90 000 индийски войници, загинали във войните, водени от Британската империя. Президентският дом „Ращрапати Бхаван“–понастоящем е най-голямата президентска резиденция в света. Строежът на сградата е бил плануван да продължи 4 години, но поради Първата световна война продължава 19 години.
Трансфер до хотела. Вечеря. Нощувка
Ден 04/ 12.09.2020: Делхи – Джанси – Орча ( закуска, - , вечеря)
Рано сутринта ни предстои трансфер до ж.п. гарата в Ню Делхи, за да отпътуваме в 6:00 ч. с Bhopal Shatabdi 12002 за Джанси, разположен между реките Пахуж и Бетва. Ще пристигнем около 11:00 ч. и ще посетим Джанси Форт, разположен на скален хълм и изпъстрен със скулпури, които описват историята на владетелите на Бундела.

От Джанси поемаме за древното селище Орча, разположено на около 18 км. и съхранило уникални архитектурни шедьоври. Създадено през XVI в. от владетелите на Бундела, дворците, построени от тях, днес изглеждат, сякаш застинали във времето.
Тук ще бъдете заобиколени от история, без значение накъде ще се обърнете. Любители на природата или любители на историята, този град ще ви омагьосва.
При пристигане, настаняване в хотела The Orcha Resort https://www.orchharesort.com/, след което ни предстои да разгледаме някои от най-величествените замъци, които са завещани от времето, когато Орча е бил столицата на едно то най-големите и най-могъщи царства в Централна Индия.
Тръгваме към красивия Дворец Джахангир Махал – построен е от раджата Бир Синг Джу Део през 17 век, в чест на посещението на Орча от император Джахангир. Оттам се отправяме към Радж Махал ( Белият Дворец) - издигнат също през 17 в. от шах Мадхукар. Външната фасада на замъка е изчистена и не толкова впечатляваща, колкото вътрешността. Влезете ли в замъка ще видите пленителни и колоритни стенописи, интерпретиращи религиозни сцени, както и уникални орнаментирани детайли. Впечатляващ с пищната си кралска архитектура, съставена от градиращи балкони, някога предназначен за съпругите на харема. Ще разгледаме Съндър Махал, който е свидетелство за любовта между индийски принц и неговата мюсюлманска любовница. Ще посетим и кенотафите на владетелите от династията Бундела, живописно разположени на брега на река Бетва. В зависимост от времето, с което разполагаме ще посетим и Чатарбхудж Мандир.
Връщаме се в хотела. Вечеря и нощувка в The Orcha Resort https://www.orchharesort.com/.
Ден 05/ 13.09.2020: Орча – Каджурахо – еротичната столица на Индия / 170 km – около 4 часа ( закуска, - , вечеря)
След закуска се отправяме към малкото градче Каджурахо, чиито Храмове на Кама Сутра са втората по посещаемост забележителност в Индия. Един изблик на творческа енергия по време на династията Чандела (около 1000 г.) е довел до изграждането на над 85 храма, от които са останали 22, украсени с дълги рушащи се фризове, които редуват сцени от всекидневния живот с военни процесии. 85 храма, а позите в Кама Сутра са 84! Единият храм в повече е бил посветен на духовното начало. А това е и философията на актовите сцени в Каджурахо: сексът е пътят за освобождаване на физическата енергия и превръщането й в духовна.

Градът е прочут с множеството си чувствени еротични фризове и скулптури, в които небесни девици вият телата си във всички въобразими пози от Кама Сутра. Тези скулптури са своеобразен химн на живота, изпълнени с прямота, която ги прави толкова забележителни и днес, колкото са били и при тяхното първо разбулване. Обособени са в три групи – посветени на Брахма, Вишну, Шива и други божества на хиндуизма и джайнизма.

ЛЕГЕНДАТА
Имало едно време много красива девойка на име Хемвати. Тя била дъщеря на Хемара, царския жрец на Варанаси. Една вечер, докато се къпела в езеро с лотоси, Богът на Луната, поразен от красотата й, слязъл на Земята предрешен като мъж, прелъстил я и й направил дете – Чандраварман. Отчаяната Хемвати проклела Бога, съсипал живота и репутацията й. За да я утеши, той обещал, че синът им ще стане велик цар.
Тормозена, задето е родила извънбрачно дете, Хемвати се принудила да търси убежище със сина си в гората. След години, когато Чандраварман пораснал, наистина станал велик владетел и основал династията Чандела. По-късно могъщият цар, след като сънувал майка си как го моли да построи храмове, разкриващи човешките страсти, започнал градежа им. Наследниците му продължили неговото дело.
Със залеза на династията Чандела в края на XI век Каджурахо е изоставено и забравено. Вероятно отдалечеността му съхранила хиндуистките паметници от разрушителните набези на мюсюлманските завоеватели. Едва през 1838-а британският капитан Т.С.Бърт попада на информация за скритите в джунглата съкровища и тръгва да ги преоткрива.
При пристигане, настаняване в Radisson Jass Khajuraho Hotel: https://www.radissonhotels.com/en-us/hotels/radisson-khajuraho?cid=a:se+b:gmb+c:apac+i:local+e:rad+d:ind+h:INDKHAJ или подобен.
Следобед ще посетим Източната група от храмове в Каджурахо.
Връщаме се в хотела за вечеря и нощувка.
Ден 06/ 14.09.2020: Каджурахо – Джанси – Агра ( закуска, - , вечеря)
Рано сутринта, веднага след като закусим ще разгледаме Западната група от храмовете, които са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Те са типичен представител на архитектурния стил Нагара. Известни са още като „Храмовете на Кама Сутра“, заради скулптурната си орнаментика. Главните храмове са построени между 950 г. – 1050 г. от династията Чандела.
Трансфер до ж.п. гарата в Джанси, за да отпътуваме в 18:41 ч. за Агра със Shatabdi  Express 12001. Пристигаме в Агра в 21:11 ч.
Настаняваме се в Hotel Cristal Sarovar Premiere: https://www.sarovarhotels.com/crystal-sarovar-premiere-agra/ или подобен за нощувка.
Вечеря в хотела.
Ден 07/ 15.09.2020: Агра – Джайпур / 235 км. – около 5 часа ( закуска, - , вечеря)
Рано сутринта, при изгрева на слънцето, ще посетим световноизвестния паметник на любовта Тадж Махал  - храм-мавзолей, който се намира на брега на река Ямуна. Той е построен приблизително между 1630-1652 г. по поръчка от императора Шах Джахан („Повелителят на света“), в памет на неговата съпруга Мумтаз Махал, която почива по време на раждане. Съкрушеният от мъка император обявява двугодишен траур в страната и скоро решава да построи в тогавашната столица Агра на мястото на гроба на Мумтаз мавзолей, който да символизира приказната красота на любимата съпруга. По-късно там е погребан и самият Шах Джахан. Вътре в мавзолея са разположени две гробници – на шаха и на неговата съпруга.

Тадж Махал е съоръжение върху платформа с пет купола, издигащи се на височина 74 метра и с 4 минарета в ъглите (те са леко наклонени навън от гробницата, за да не я повредят в случай на разрушение). Пред храма е изградена градина с фонтани и басейн. Стените са от полиран полупрозрачен мрамор с инкрустации от скъпоценни камъни. Мраморът има интересна особеност – при ярка дневна светлина той изглежда бял, рано сутрин той става розов, а в лунна нощ – сребрист.
Мавзолеят има многобройни символи, скрити в неговата архитектура и планиране. Така например на портата, през която посетителите влизат в парковия комплекс пред мавзолея, е изсечен цитат от Корана, който завършва с думите „влез в моя рай“. На местния език от онова време думите „рай“ и „градина“ са се изписвали по един и същ начин и затова може да се смята, че замисълът на Шах Джахан е да пресъздаде рая на земята и да положи тялото на своята възлюбена в него.
Връщаме се в хотела за закуска в хотела, след което отпътуваме за Джайпур. По пътя ще спрем, за да разгледаме Фатехпур Сикри - наричан още Моголската енигма или Мъртвия град.  Ще влезем в комплекса през някоя от 9-те му порти, за да видим едни от най-забележителните ислямски архитектурни паметници на Индия.
Фатехпур Сикри е строен от най-добрите архитекти на Индия и Персия в продължение на 14 години. По време на управлението на император Акбар Северна Индия достигнала незапомнен разцвет. Самият владетел бил неграмотен, но около себе си той бил събрал най-мъдрите и умни хора на страната, девет от които назначил за свои министри. Всички те били видни и уважавани финансисти, поети, музиканти, артисти, администратори и астролози от всички възможни религии и от различен произход.

Макар и да не можел да чете, нито да пише, императорът наредил построяването на специална библиотека, която съхранявала над 50 000 ръкописа. Акбар обичал много да му четат от тях. Самият той бил мюсюлманин, но живо се интересувал от всички останали по това време религии в Индия. В залата за частни ауденции  владетелят на Фатехпур Сикри най-редовно организирал  дебати между всички тези представители на различни култури и религии. Главното желание на Акбар било да ги обедини и в опитите си той създал нова религиозна философия, която се крепяла едновременно на исляма, на хиндуизма, джайнизма и християнството.
При пристигане в Джайпур, настаняване в Zone by the Park Hotel: https://www.zonebythepark.com/ или подобен. Вечеря и нощувка.
Ден 08/ 16.09.2020 – Джайпур – Розовият град и столица на щата Раджастан (закуска, - , вечеря)
Рано сутринта, след закуска в хотела се отправяме на път на 11км от града, за да посетим Амбер Форт. Ще изкачим хълма към крепостта на гърба на слон. Връщането се осъществява с джипове. Основите на удивителната крепост са положени през 1592 г., но в сегашния си вид тя датира от началото на 18 век. В комплекса може да се види хармонията между хиндуисткия и мюсюлманския стил в архитектурата. В крепостта се намират храма на Кали, Залата на победата, Диван-и-Ам – залата на публичните изслушвания, Дворецът на огледалата Шиш Махал и залата на славата на Джаг Мандир. Един от основните акценти в Амбър Форт са сложните дърворезби по стените и таваните.

След Амбер Форт, ще направим фото спирка пред чудния Воден дворец – Джал Махал. Когато гледаш двореца ти се струва, че е увиснал във въздуха и едва докосва повърхността на водата – езерото Ман Сагар. Разбира се, не е така – всъщност три етажа от тази чудна постройка през по-голямата част от годината са потопени под повърхността, така че видим е само най-горният, четвърти.
Следобед ще посетим: Градският дворец – основната атракция на града, архитектурно чудо, което съчетава уникална конструкция с мраморни резби и елегантни стаи, озеленени градини, напомнящи на английските паркове, дворове с необичаен розов камък. В обширните зали на двореца са се провеждали военни паради и приеми, сега в него се помещава музей.

Hawa Mahal ( Дворецът на ветровете) –  е изграден изцяло то червени и розови пясъчникови скали и е най-впечатляващ, ако се види рано сутрин при изгрев слънце, когато лъчите подчертават специфичната красота на фасадата. Конструкцията на женския палат предстъвлява пететажна пирамидовидна форма, която достига в най-високата си част до 15 метра.

Дворецът е построен за махараджа Савай Пратап Сингх през 1799 г първоначално като храм, а впоследствие и като негов дворец. Това е било времето, когато жените в царското семейство са били принудени да живеят в строго уединение. Дворецът на ветровете всъщност е разширение на главния дворец и е замислен и построен по начин, който да осигурява на дамите възможността да наблюдават как тече животът на улицата, като същевременно останат скрити от външните погледи. Савай Пратап Сингх бил всеотдаен последовател на индуисткия бог Кришна и на него всъщност той посвещава двореца... Затова се твърди, че формата на Хава Махал е подобие на короната, носена от бога. Някои оприличават двореца на резбована кутия за бижута, други на мравуняк, а трети – на пчелна пита. Но всички единодушно признават, че това е уникална постройка, архитектурен „бисер” на града и без съмнение един от символите на Розовия град Джайпур и на щата Раджастан.
Името си Дворецът на вятъра дължи на факта, че прозорците не са просто декоративен елемент, а част от сложна вентилационна система. Зедно с вътрешните тръби и други отвори в сградата, те създават постоянно леко налягане на въздуха в помещенията. Благодарение на това и в най-горещите дни в стаите се усеща прохладен полъх на вятъра.
Обсерваторията Джантар Мантар – е колекция от архитектурно астрономически инструменти, построен от махараджа Джай Сингх II в Джайпур, Индия между 1727 и 1734 г. Името произлиза от „янтра“ („инструмент“), и „мантра“ („формула“, или в този контекст „изчисления“). Затова Джантар Мантар буквално означава „инструмент, с който може да се правят изчисления“. В местните раджастански диалекти често „Я“ се произнася като „Джа“. Така например „янтра“ (пътуване) е изразен „Джатра“.
Нощувка и вечеря в хотела по програмата в Джайпур.
Ден 09/ 17.09.2020:Джайпур – Делхи ( 265 км./ 5 часа) ( закуска, - , вечеря)
Закуска в хотела, след което отпътуваме за Делхи. Настаняване в хотела (Radisson Blu Dwarka или Holiday Inn или Crowne Plaza) при пристигане.

Ще посетим: Комплексът Кутуб–включва постройки от XIII в., които са вписани в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Най-известната тук сграда е минарето Кутуб Минар, което е високо 72.5 м. По-време на своето построяване то е най-високата сграда в света. В наши дни минарето е много добре запазено, могат да се видят деликатно издяланите по неговите стени фигури. В комплекса се намират още руини на джамии, стълбове, гробница и други сгради.   
Храмът на Лотоса  - Бахайски молитвен дом, дело на архитекта Фариборс, чието вдъхновение е бил най-древния индийски символ – лотоса – символ на чистота и красотата, олицетворяващ божественото начало.  Построяването на уникалната сграда отнема на архитекта почти 10г. и в изграждането са участвали над 800 работници, инженери и техници, от ръцете на които е реализирана една от най-сложните сгради в целия свят. Завършен през 1986г.  Сградата представлява огромен лотосов цвят, който се състои от общо 27 свободно стоящи мраморни „венчелистчета“, подредени и групирани гроздовидно по 3 листа за да се оформят деветте страни на храма. Девет страни, девет са и вратите водещи към централната зала с капацитет 2500 човека. Огромния, с височина над 40 метра мраморен лотос e обграден от девет басейна и изглежда така, сякаш плува свободно в своите 2500кв. метра земя в покрайнините на индийската столица.

Връщане в хотела. Вечеря и нощувка.
Ден 10/ 18.09.2020: Делхи – София
Трансфер до летището от хотела за полет до Доха в 03:25 часа. Кацане в Доха в 05:10 ч. Излитане за София в 07:00ч. Пристигане в София в 12:00ч.
Край на тура!
 
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМАТА:
Градове Хотели Нощувки
Делхи Pride Plaza Hotel 5* 2
Орча Orchha Resort 5* 1
Каджурахо Radisson Jass Khajuraho Hotel 5* 1
Агра Cristal Sarovar Premiere 5* 1
Джайпур Zone by the Park 4* 2
Делхи Pride Plaza Hotel 5* 1
* Имената на хотелите, посочени в офертата, само показват, че нашите цени са базирани на тях.  Eвентуалната замяна ще бъде с хотели от същата категория.
Pride Plaza Hotel 5*, Aerocity, New Delhi: https://www.pridehotel.com/delhi/new-delhi-aerocity/overview/
Hotel Cristal Sarovar Premiere 5*, Agra: https://www.sarovarhotels.com/crystal-sarovar-premiere-agra/
Orchha Resort 5*: https://www.orchharesort.com/
Radisson Jass Khajuraho Hotel 5*: https://www.radissonhotels.com/en-us/hotels/radisson-khajuraho
Zone by the Park 4*, Jaipur: https://www.zonebythepark.com/
ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
• Самолетен билет за международния полет София – Доха - Делхи – Доха - София. Чекиран багаж до 30 кг. и 7 кг. ръчен багаж.
Полетно разписание:
1  QR 228 G 09SEP 3 SOFDOH HK13      1300 1740                    
 2  QR 578 G 09SEP 3 DOHDEL HK13     1940 0155+1                  
 3  QR 579 G 18SEP 5 DELDOH HK13     0325 0510                  
 4  QR 227 G 18SEP 5 DOHSOF HK13      0700 1200 
Посочените времена са местни. Туроператорът не носи отговорност за променено от авиопревозвача полетно разписание!
 
•Медицинска застраховка с покритие 30 000 EUR на ЗАД „Армеец“ и покрива “Медицински разноски вследствие злополука или акутно заболяване“, “Репатриране вследствие злополука или акутно заболяване“, и “Спешна дентална помощ”. Лимитът на отговорност за „Спешна дентална помощ“ е 350 EUR/USD независимо от избраната застрахователна сума.
• Посрещане на летището от представител на партниращата агенция с традиционните цветни гирлянди.
• 8 закуски и 8 вечери
• Всички трансфери, екскурзии и разглеждане на забележителности по маршрута се осигуряват чрез климатизирано превозно средство.
• Пътуване с влака Bhopal Shatabdi 12002 в 06:00 ч.до Джанси
• Пътуване с влака Shatabdi Express 12001 в 18:41 ч.  до Агра
• Пътни такси, такса за паркиране, такси за гориво, междудържавни данъци.
• Входна такса за посещение на паметниците, както е посочено в маршрута (само едно посещение)
• Водач на български език, който ще осъществява превод от английски език
• Местен екскурзовод с английски език  за разглеждане на забележителности / екскурзии по маршрута в Делхи, Агра, Джайпур, Джанси, Орча и Каджурахо.
• Посещение на Акшардам, гробницата на Хумаюн, Вратата на Индия, Радж Гхат, Джама Масджит в Делхи.
• Разходка с рикша в пазара Чандни Чоук в Делхи
• Посещение на Джанси Форт в Джанси
• Посещение на Джахангир Махал, Радж Махал, Съндър Махал и Чатарбхудж Мандир в Орча
• Посещение на Източните и Западни храмове в Каджурахо
• Посещение на Тадж Махал в Агра.
• Посещение на Фатехпур Сикри по пътя за Джайпур
• Посещение на Градския дворец, Обсерваторията Джантар Мантар, Хава Махал - Дворецът на ветровете в Джайпур
• Изкачване на крепостта Амбер Форт, Джайпур на гърба на слон (в зависимост от наличността, ще бъдат предоставени слонове или джипове, за да се изкачи форта) При слизане се използват джипове.
• Всички държавни такси, пътни такси, гориво, паркинги.
• 24 часов сервиз от партниращата индийска агенция
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
• Виза  (Документи необходими за подаване на виза: паспорт с валидност 6 месеца към крайната дата на пътуване, 1 цветна снимка с размери 5.08 см/5.08 см, лични данни за онлайн формуляра за виза.) 95 USD
• Всяка допълнителна храна, която не е посочена в програма. (Обяди – ориентировъчна цена около 7 - 10 $ на човек.)
• Напитки по време на храненията.
• Всички разходи от лично естество: пране, телефонни обаждания.
• Всяка такса за камера по време на разглеждане на забележителности.
• Всички услуги, които не са включени в офертата, са допълнителни.
•Застраховка „Отмяна на пътуване” – доплащането от 1,5% до 2,5% е в зависимост от цената на закупения пакет и срока за анулация.
•Лица на възраст 70-80 г. доплащат за медицинска застраховка 25 лв.
• Бакшиши шофьора и водача – общо 5$ на ден/ на човек.
ИНФОРМАЦИЯ ЗАПЪТУВАНЕТО ПО ЧЛ.82  ОТ ЗАКОНА ЗА ТУРИЗМА
Дестинация: Индия
Хотели: 4* и 5*
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ:
 • Задграничен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане. За лица под 18 год., пътуващи без родители се изисква нотариално заверена декларация от родителите - оригинал. При пътуване на дете само с единия родител се изисква нотариално заверена декларация от липсващия, по време на пътуването родител.
НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ:
При записване и сключване на договора се внася 50% депозит от стойността на екскурзията, а пълно плащане се прави 60 дни преди отпътуване – 10.07.2020.
УСЛОВИЯ ЗА АНУЛАЦИЯ:
• До 61 дни преди датата на пътуването – Потребителят дължи такса прекратяване в размер на внесения депозит при резервиране на пакета.
•  Ако прекратяването е от  60 дни до 51 дни преди датата на пътуване – Потребителят дължи такса за прекратяване в размер на 70% депозита, заплатен от него.
• Ако прекратяването е 50 дни преди датата на пътуването - Потребителят дължи такса за прекратяване в размер на 100% от общата стойност на пътуването.
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
 
- Офертата важи при минимум 10 човека.
- При не събиране на минималния брой записани туристи, туристът се уведомява най- късно до 20 дни преди началото на пътуване.
- Пътуването като цяло, не е подходящо за лица с ограничена подвижност. 
- Екскурзии се провеждат на английски език, с превод на български от водача по време на пътуването.
- Използван транспорт самолет, влак и автобус.
- Настаняването в хотелите е след 14:00 часа, местно време
- Всякакви местни, комунални или общински такси, въведени от местното законодателство, се заплащат при пристигане на рецепция в хотела. Размерът на таксите e възможно да се промени.  
- Ваксини – няма изискване за задължителни ваксини при посещение на Индия
- Туристите могат да прекратят договора за Туристически пакет, по всяко време, срещу съответната такса за прекратяване.  
-  Последователността на туровете по програмата подлежи на препотвърждение в зависимост от посещението на международни делегации и провеждането на събития.  
- Цената на екскурзията е калкулирана при курс на щатския долар 1 USD = 1.80 лв. и курс на евро 1 EUR = 1.956 лв. при увеличение или намаление на курса в рамките на 5% агенцията си запазва правото да преизчисли посочените цени по курса към момента на крайното плащане 
-