Офертата не е активна!

УЗБЕКИСТАН - съкровищница на световната култура

цени от
3 699.00 лв.
Маршрут
Узбекистан

Дестинация
Узбекистан

Продължителност
9 дни

Транспорт
самолет

 
9 дни/ 8 нощувки
Цена: от 3699 лева
Дата: 16.09.2017- 24.09.2017
  
Отстъпка 200 лв при записване до 31.03.2017!

Ташкент – Хива – Бухара – Самарканд

Включено посещение на уникалните градове Хива, Самарканд и Бухара, които се намират на древния Път на коприната!
Посещение на над 20 обекта, включени в Списъка на ЮНЕСКО!
Настаняване в 4* хотели в центъра на Ташкент, Хива, Самарканд и Бухара!
Без изморителни преходи - включени вътрешни полети Ташкент – Ургенч и Ургенч - Бухара!
Включени билети в първа класа за скоростните влакове «SHARK»!
Включени входни такси за всички посещавани обекти!
Включени седем вечери, от които две с фолклорно шоу в Хива и в „Нодир Диван-Беги” в Бухара!
Представител и преводач от TO!

Когато говорим за Узбекистан, винаги свързваме тази страна с богатата й средновековна история и огромно архитектурно наследство, останало почти непокътнато от този период. Няма друго място в Централна Азия с такива запазени шедьоври на ислямската древна култура - мавзолеи, минарета, джамии, медресета /религиозни колежи/, крепости и дворци.

Цени:

Цена на човек в двойна стая стандарт Стандартен пакет ПРОМО ПАКЕТ при записване до 31.03.2017
Цена на основен пакет в двойна стая при група от минимум 15 туристи 3999 лв 3 799 лв
Цена на летищни такси* 310 лв 310 лв
Такса обслужване на местни екскурзоводи и шофьори 50 лв 50 лв
ОБЩА ЦЕНА НА ПЪТУВАНЕТО 4 359 лв 4159 лв
- - -
Цена на основен пакет в двойна стая при група от 16 - 20 туристи 3899 лв 3 699 лв
Цена на летищни такси* 310 лв 310 лв
Такса обслужване на местни екскурзоводи и шофьори 50 лв 50 лв
ОБЩА ЦЕНА НА ПЪТУВАНЕТО 4 259 лв 4059 лв

Програма:

Ден 1 /16.09.17, събота/ София – Ташкент
Полет от София в 12:30 с авиокомпания Аерофлот до Москва. Кацане в 15:35 и продължение за Ташкент с полет в 20:50. Кацане в 02:45, посрещане, трансфер и настаняване в хотел Wyndham Tashkent 4* или подобен. Нощувка.

Ден 2 /17.09.17, неделя/ Ташкент
След закуска, целодневна туристическа обиколка на Ташкент, "Каменният град" и столица на Узбекистан с население повече от 3 млн. души. Градът е една азиатска еклектика от пъстри ориенталски пазари, нови и модерни сгради и цели квартали в стила на отминалата съветска епоха. Единственият в Централна Азия град с метро, всяка спирка от което е произведение на изкуството, се гордее още и с много театри, музеи, концертни зали и огромна ботаническа градина. Старата част на града е уникална с лабиринта от тесни улички и забележителни исторически паметници като архитектурния комплекс Хазрет Имам – безспорен акцент в нашата обиколка. Централна част в комплекса е медресето Барак Хан. Монументът е формиран от няколко сгради от различни епохи, като най-старата датира от 15 век. В него се намира най-богатата библиотека на източни ръкописи. В джамията Тиля Шейх се пази най-старият коран в света. По него има следи от кръвта на Халиф Утман, събрал пръв всичко написано от откровенията на Мохамед. 
Мавзолеят Кафал Шаши е едно от главните светилища в града. Мохамед Кафал Шаши е един от първите имами в мюсюлманския свят и почитан тълкувател на ислямските закони. Медресето Кукелдаш е централен ансамбъл, доминиращ в историческият център на Ташкент. Построено е през 1570 г. като религиозно училище. През 18 век е трансформирано в пазар. Впечатляващи са мозайките на портата. 
По време на обзорната екскурзия ще видим и медресето Абдулкасим - националното училище за художествени занаяти, новопостроения Парламент, Ташкентския университет, Двореца на Романови, Театъра за опера и балет и др. Пешеходна разходка на площада на Амир Тимур и площада на Независимостта – символ на града. Посещение на базара „Чорсу” - най-старият в Узбекистан. В продължение на столетия той е бил място, където кервани от четирите посоки са се събирали и търгували. Днес посетителите на пазара могат да открият разнообразни стоки – от подправки, зеленчуци и сушени плодове до керамика, килими и бижута. 
Вечеря и нощувка в хотела.

Ден 3 /18.09.17, понеделник/ Ташкент – Ургенч - Хива
След закуска ранен трансфер до летището в Ташкент за полет на “Uzbekistan Airways” до Ургенч. Кацане, посрещане и трансфер до гр. Хива, където започва туристическата обиколка на градa – музей. Хива е единственото място в Узбекистан със запазен и почти непокътнат средновековен крепостен град - Ичан Кала, включен в Списъка на паметниците на ЮНЕСКО. Заобиколен с масивна стена, той продължава да е не само един уникален град-музей под открито небе, но и жив организъм с работещите си пазари и население, което и до днес го обитава.
Истинско удоволствие е да се разходиш по каменните улички на града, да усетиш ароматите на току-що приготвената храна от уличните търговци или да разгледаш джамията Джума, известна със своите 213 дървени колони покрити с изящна инкрустация. 
По време на обиколката ще посетим и минарето “Khodja Minor” - емблематичен символ на града. Първото, което прави впечатление е неговата фасада, която е покрита с изящни цветни керамични плочки. Цветовете на “Khodja Minor” определено контрастират с всички сгради наоколо, придавайки допълнителен чар на забележителността. Интерес представлява и крепостта Куня-Арк, където някога са се помещавали ханската канцелария, залата за приеми, харема, зимната и лятната джамии, монетния двор и стопански помещения – конюшни, складове, работилници и др. От панорамната площадка на крепоста ще можете да се насладите на спиръща дъха гледка към стария град Хива. Настаняване в хотел Asia Khiva 4* или подобен и свободно време. 
Вечеря в ресторант с фолклорна програма. Нощувка.

Ден 4 /19.09.17, вторник/ Хива – Ургенч – Бухара
След закуска трансфер до летището в Ургенч за полет до Бухара с “Uzbekistan Airways”. Пристигане, посрещане и панорамна обиколка на града. 
Според иранската енциклопедия името на града означава "Място с късмет", а други изследователи го свързват със санскритската дума за храм. Бухара е един от 7-те свещени градове на Исляма и един от най-важните религиозни центрове в Средновековието с над 350 джамии и 80 медресета, много от които запазени и до наши дни. В сърцето на стария град се намира архитектурният комплекс „Ляби Хауз“ – разположен около едно от запазените езера в Бухара. В миналото в града е имало много езера, източник на вода, но по-късно са били пресушени. Комплексът е запазен така, както е изглеждал при изграждането му, с най-голямото медресе в града - Кукелдаш (1568 г.), конакът Нодир Диван-Беги (1620 г.), медресето Нодир Диван-Беги (1623 г.) и малка джамия. Обиколката предвижда и посещение на най-старата джамия в Буxара, „Магоки – Атари“. До началото на XX век „Магоки – Атари“ е била изцяло под земята, поради което местните жители започнали да я наричат подземната джамия, откъдето идва и името й. Оригиналната украса на портите, комбинираща издълбани гипсови орнаменти с майолика, с полирани тухли и теракота, заслужено правят „Магоки – Атари“ шедьовър на ориенталската архитектура. Със своите над 140 архитектурни забележителности, този град е не само в списъка на Юнеско, той просто пленява всеки посетител!
Настаняване в хотел Asia Bukhara 4* или подобен и свободно време. Вечеря в прочутото медресе „Нодир Диван-Беги” с типично узбекска кухня и фолклорна програма. Нощувка.

Ден 5 /20.09.17, сряда/ Бухара
След закуска продължение на туристическа обиколка на свещената Бухара. Една от най-интереснте постройки е минарето Калян, което е построено през 1127г. Неговата основа е с диаметър 9 м., а височина му се извисява на впечатляващите за онова време 46 м. Тогава се е смятало, че от върха му се вижда краят на пустинята.
По време на обзорната екскурзия ще видим и Мавзолея на Саманидите - най-стария ислямски монумент в Бухара, Цитаделата Арк - център на държавното управление в Бухара през 4 век, Мавзолея Чешма Аюб ХІV в. със свещенния извор, от който според легендата е пил вода библейския пророк Йов, медресето на Абдулазиз–Хана, впечатляващо със своята височина и богата външна украса от сложни цветни елементи. Свободно време за самостоятелно разглеждане на града. Включена вечеря в местен ресторант. Нощувка.
Ден 6 /21.09.17, четвъртък/ Бухара – Самарканд (270 км)
След закуска отпътуване за Самарканд със скоростния влак «SHARK» в първа класа. Самарканд безспорно е оазис в сърцето на Великия път на коприната. Основан 700 г. пр н.е. той е един от най-древните градове на Земята и носи отпечатъка на един от най-великите владетели и пълководци на всички времена - Амир Тимур. 
Градът е запазил и до днес автентичната си уникална архитектура. В сърцето на града се намира площад Регистан, световно известен комплекс от 3 медресета, който впечатлява с величието си. През 2001 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство.
По време на екскурзията ще видим и главната джамия Биби Ханъм от XVII в. - най-голямата и най-красивата, строена някога в Централната Азия, в чест на първата съпруга на Тимур, архитектурния комплекс „Шахи Зинда“ - комплекс от мавзолеи, датиращи главно от ХІV и ХV в. Наричан още „Град на мъртвите” той е един от най-значимите комплекси в Самарканд. Състои се от няколко гробници в искрящи сини цветове, хармонично комбинирани по тесните средновековни улици. Всяка постройка е богато декорирана с теракота, цветна глазирана мозайка – образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Тук е и гробницата на Кусам ибн Аббас (Живият цар), братовчед на пророка Мохамед, което прави това място свещено за Исляма.
Трансфер до хотел Diyоra Palace 4* и настаняване. Следва посещение на спектакъла за исторически костюми «EL MEROSI» , а след него традиционна вечеря в местен ресторант. Нощувка.

Ден 7 /22.09.17, петък/ Самарканд
Продължение на обзорната екскурзия в Самарканд с посещение на една от най-значителните средновековни обсерватории, тази на Улегбек - невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела. Улугбек, внук на Тимур, създава през 1437 г. астрономически каталог, в който са били описани над 1000 звезди. Научните наблюдения, изчисления и измервания изпреварили времето си, поради което се счита, че това е един от най-добрите звездни каталози, създавани в древността. Ще посетим също и гробницата на пророк Даниил, разположена в красива местност в покрайнините на Самарканд. Това е може би единственото място в света, почитано от представителите на три световни религии - ислям, юдеизъм и християнство. 
Следва дегустация на местни вина. Следобяд свободно време за самостоятелно разглеждане на града.
Вечеря в ресторант «MUBORAK HOUSE» или подобен, където се приготвя националното ястие „Пилаф”. Нощувка.

Ден 8 /23.09.17, събота/ Самарканд - Ташкент (344 км)
След закуска отпътуване за Ташкент със скоростният влак «SHARK» в първа класа. Посрещане, трансфер и настаняване в хотел Wyndham Tashkent 4* или подобен. Свободно време за почивка или самостоятелно разглеждане на града. 
Включена вечеря в ресторанта на хотела.

Ден 9 /24.09.17, неделя/ Ташкент - София
Ранен трансфер за летище и отпътуване за Москва с полет на авиокомапния Аерофлот в 04:45. Кацане в 07:05 и продължение за България с полет в 08:20. Пристигане в София в 11:35. Край на програмата.

Общата цена на пътуването включва:

Самолетен билет с включени летищни такси* София – Ташкент – София на авиокомпания Aeroflot;
Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус;
3 нощувки със закуски в хотел Wyndham Tashkent 4* или подобен в Ташкент;
1 нощувка със закуска в хотел Asia Khiva 4* или подобен в Хива;
2 нощувки със закуски в хотел Asia Bukhara 4* или подобен в Бухара;
2 нощувки със закуски в хотел Diyora Palace 4* или подобен в Самарканд;
7 вечери, 2 от които с фолклорно шоу в Хива и в „Нодир Диван-Беги в Бухара;
2 вътрешни полетa на авиокомпания “Uzbekistan Airways“:
- Ташкент – Ургенч;
- Ургенч – Бухара.
Билети в първа класа за скорстните влакове «SHARK»: 
- Буxара - Самарканд;
- Самарканд – Ташкент.
Туристическа програма в Ташкент;
Туристическа програма в Хива;
Туристическа програма в Самарканд;
Туристическа програма в Бухара;
Входни такси за всички посещавани обекти;
Дегустация на вино в Самарканд;
Посещение на спектакъла «EL MEROSI» в Самарканд;
Местно екскурзоводско обслужване;
Такса обслужване на местните екскурзоводи и шофьори;
Обработка на документи за издаване на туристическа виза за Узбекистан;
Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЗАД „Армеец” за лица до 70 г. за застрахователна сума 10 000 евро;
Водач и преводач от TO при група от минимум 15 човека.
*Летищните такси са актуални към 07.02.2017 и се фиксират към датата на доплащане, поради честата им променливост!

Общата цена на пътуването не включва:

Доплащане за единична стая - 350 лв;
Туристическа входна виза за Узбекистан - 15 долара (заплаща се на място);
Доплащане за застраховка "Помощ при пътуване" на ЗАД "Армеец" за лица над 70 до 80 г. за застрахователна сума 10 000 евро и покрити основни рискове: 20 лв;
Застраховка отмяна на пътуване и прекъсване на пътуването по неотложни независещи от клиента причини - по желание и при записване.
Важно!
Екскурзията ще бъде осъществена при минимум 15 туриста;
Необходими документи за записване: 
копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на връщане в България; попълнен договор на TO и внасяне на депозит в размер на 1500 лв на човек;

Краен срок за събиране на групата: 14.07.2017 г.
Доплащането става в срок до: 25.07.2017 г.

Визата за български граждани се издава при пристигане на международното летище в Узбекистан

Необходими документи за Узбекска виза:

Копие на паспорта с валидност минимум 6 месеца след приключване на пътуването;
Попълнен визов формуляр за кандидатстване; 
Справка от месторабота или учебно заведение;

•За посещение на Узбекистан няма задължителни ваксини; 
•Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
• Цените са изготвени при валутен курс на ОББ към 07.02.2017: 1USD=1.82лв и при промяна на валутния курс на щ. долар към лева с повече от 3%, TO си запазва правото да промени цената към датата на доплащане, която е 25.07.2017. Взема се под внимание курс продава на ОББ.
• TO не носи отговорност при смяна на часовете на полетите от страна на превозвачите.